Reparare balcon bloc


Finalizarea lucrarilor de finisare a fatadei pot fi un moment in care gandim ca totul s-a terminat cu bine si ne vom bucura de locuinta noastra, balconul insorit (reparare balcon). Ei bine, in multe cazuri nu trece mult timp de la finalizarea lucrarilor si apar problemele.

Cele mai des intalnite probleme la nivelul fatadei sunt cele legate de aparitia petelor de murdari, scurgerilor si degradarea stratului decorativ. Este neplacut sa constatam existenta acestor probleme, pe buna dreptate ne intrebam unde am gresit, sunt de vina materialele sau mesterii care au lucrat? As zice ca de cele mai multe ori vina este impartita, pe de o parte primii vinovati sunt cei care au lucrat, pe de alta parte poate fi si beneficiarul pentru ca nu a stiut sa aleaga o echipa care nu doar sa execute lucrari ci sa mai si gandeasca, cu alte cuvinte dincolo de mesteri priceputi ar trebui sa avem un suport tehnic daca proiectul nu prevede lucrarile de detaliu la nivelul fatadei.

Ideea articolului de astazi a pornit de la o fotografie culeasa de pe retelele de socializare, in speta un balcon deschis la un bloc de locuinte. Este o situatie standard, ce apare atat la blocurile noi cat si la cele vechi, insa cele cu vechime au scuza timpului ce macina structurile sub influenta factorilor de mediu si poate o paleta mai redusa de materiale ce exista la acea vreme.

Astazi, avem suficienta informatie tehnica, putem gasi usor solutii la orice tip de structura pentru a putea ajunge la o cladire bine construita si care sa nu se degradeze la cateva luni de la finalizare sau dupa primul an.

Reparare balcon degradat

Cel ce a postat fotografia solicita ajutor pentru repararea placii balconului, acolo unde se observa ca exista o zona cu finisajul si tencuiala subtire desprinse. Nu avem detalii despre modul de finisare al acestei placi de beton dar este clar ca petele negre – verzui reprezinta efectul actiunii apei. Probabil o orientare nefavorabila, catre zona mai racoroasa, spre nord sau nord-est, favorizeaza aparitia mucegaiului si dezvoltarea muschilor in prezenta unei umiditati ridicate. Umezeala ce se acumuleaza si mentine in finisaj, fie din ploi, fie din aer, fie de la spalarea balconului, patrunde in finisajul putin rezistent la umezeala si pana la desprinderea materialului nu este decat un pas rezolvat de timp.

Pe de alta parte, trebuie analizata si panta placii de beton pentru ca apa provenita de pe partea superioara nu ar trebui sa se scurga/prelinga pe intrados sau pe partea frontala ci picatura sa cada direct jos.

Ce este de facut? Cum reparam?

Lucrarea de reparatie in acest caz este destul de simpla si consta in urmatoarele:

  1. Decopertarea intregii suprafete afectata de mucegai/umezeala;
  2. Decopertarea stratului ce nu mai are aderenta, ce suna a gol;
  3. Amorsarea suprafetei si refacerea stratului de tencuiala utilizand un mortar de reparatie;
  4. Montarea unui profil lacrimar in partea superioara a placii de beton astfel incat apa de pe placa sa fie dirijata direct jos, fara pelingere pe partea frontala si intrados;
  5. Considerarea aplicarii unui strat de hidroizolatie daca este posibil, pe pardoseala balcon
  6. Este posibila repararea utilizat o solutie de placare cu polistiren, o grosime minima de 2cm, lipire in pat continuu, fara dibluire;
  7. Aplicarea unui finisaj rezistenta la apa, de preferat o tencuiala decorativa bob de orez pentru a semana cu finisajul fatadei.

Dupa cum se observa, exista diferite solutii de remediere si refacere a suprafetelor afectate iar alegerea unei dintre ele tine de fiecare beneficiar. Important este sa gasiti um mester dispus sa faca lucrarea in conditii optime si sa nu se mai intample aceeasi situatie peste ceva vreme.

Asadar, atunci cand aveti un balcon deschis, luati in considerare toate elementele de protectie necesare pentru a nu va confrunta cu degradari ale suprafetelor si afectarea finisajului fadadei.

Principii de proiectare, nu le negjilati!

Ar trebui sa avem in vedere urmatoarele elemente atunci cand avem un balcon deschis, cu sau fara spatiu locuibil sub acesta:

  1. Hidroizolarea suprafetelor superioare pe care poate ajunge apa;
  2. Predeverea elementelor de termoizolatie, in special cu polistiren extrudat pe toate suprafetele placii din beton;
  3. Montarea profilelor de scurgere a apei si dirijarea acesteia catre exterior, fara a exista riscul de prelingere pe fatada si aparitia petelor, exista mai multe tipuri de profile realizate din plastic, aluminiu si care se pot monta pe ambele muchii ale placii de beton;
  4. Utilizarea unui finisaj rezistent la apa, o gresie antiaderenta si a unui chit de rosturi impermeabil;
  5. Utilizarea unui finisaj care sa reziste la apa si la dezvoltarea mucegaiului.

Toate aceste elemente trebuie alese cu grija si montate cu cea mai mare responsabilitate de catre mesteri. Unele lucrari necesita timp mai mare de executie si grija la detalii, din aceasta cauza nu este suficient sa avem prezent un element de protectie ci sa fie si montat corect.

Gasiti pe blog cateva exemple cu lucrari de finisare a balconului, chiar si un exemplu de balcon cu probleme dupa prima iarna, sfatul meu este sa cititi cu atentie materialele, sa analizati structurile casei dumneavoastra si sa decideti in cunostinta de cauza ce solutii aplicati pentru a realiza lucrari de calitate, rezistente in timp. Nu faceti rabat la calitate si accesorii de montaj doar pentru ca mesterilor nu le este comod sau acestia zic ca nu are importanta.

Spor la lucru si nu uitati, informatia este pretioasa si trebuie sa o aveti inainte de decizie!


Be the first to comment on "Reparare balcon bloc"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*