Scurgeri masina spalat


Masina de spalat rufe este aproape nelipsita din casele noastre, ne scapa de calvarul spalatului de mana si nu necesita o intretinere complicata. Evident ca aceasta nu inseamna neglijare pentru ca la un moment dat va ceda o parte componenta sau vor exista probleme cu calitatea spalarii.

Asadar, in cazul de fata atentia a fost indreptata catre doua efecte pe care le are utilizarea indelungata, fara intretinere. Primul este legat de depunerile ce se constata atat pe componentele ce au contact direct cu apa de spalare. Componentele interne ala masinii de spalat dar si tevile de scurgere ale canalizarii pot genera mirosuri specifice. Al doilea este legat de aparitia scurgerilor de apa.

In acest articol vom vedea o mica parte din masina de spalat, in cazul nostru una cu o vechime considerabila, aproape 14 ani. Interventia a fost generata de evidentierea unor scurgeri de apa din masina de spalat, scurgeri care se constatau in tavita de cauciuc pozitionata sub masina de spalat.

Aceste scurgeri erau de ceva vreme sesizate dar fiind variabile, au fost neglijate. Dupa o durata de exploatare mare si in conditii de umezeala generate de scurgerile de apa, apare fenomenul de coroziune a metalului, petele de rugina devin inestetice si pot afecta chiar rezistenta cadrului masinii de spalat.

Daca tot se umbla la masina de spalat, este recomandat sa faceti o verificare interioara a tuturor furtunurilor pentru ca acestea sunt realizate din cauciuc si pot imbatrani, fisura etc.

Incepem demontarea masinii de spalat prin scoaterea capacului din spate, a capacului superior. In aceasta faza constatam necesitatea de a desface si capacul frontal, capac ce necesita demontarea hubloului. Demontarea este simpla, desfacem cateva suruburi, declipsam si slabim arcul de la garnitura hubloului ce se fixeaza pe capacul frontal.

Avem acces la aproape toata zona interioara a masinii de spalat. Putem analiza cu usurinta starea tehnica in care se gasesc furtunurile de apa: de alimentare, de evacuare, furtunul dintre dozator si cuva etc.

Reusim in acest fel sa identifica problema ce a generat scurgerea de apa, este vorba de furtunul dintre dozator si cuva, mai precis capatul care este prins pe cuva.

Dupa cum se observa, exista urme de la duritatea apei, depuneri de calcar. La simpla miscare se observa jocul in cuva. Desfacem clema de pe dozator si extragem furtunul de apa. Starea acestuia este una destul de buna, singura problema constatata este la capatul ce intra in cuva. Acesta si-a pierdut elasticitatea si nu mai etanseaza corespunzator, astfel ca la admisia apei se prelinge apa pe langa acesta.                                    

Furtunul se pot inlocui foarte usor daca il gasiti si pretul lor nu deranjeaza. La o simpla cautare am descoperit preturi cel putin deosebite ale acestui tip de furtun. Cel mai ieftin a fost ~ 80 lei, ca sa nu spun ca un service il livra la 200 lei. Atat sa coste un furtun? Cum nu se putea livra rapid (mai devreme de 2 zile nu il aveam) si pretul ridicat, am renuntat.

Am profitat de ocazie si am reparat altfel. Curatam si reconditionam cat se poate cadrul metalic si alte componente. Desfacem garnitura hubloului de pe cuva.                                        

Desfacerea acestei ganituri ne scoate in evidenta depunerile urat mirositoare si resturile ce se aduna pe fitru sau in cuva. Zona garnitura-cuva este predispusa la acumularea mizeriei datorita formelor destul de variate. Curatam aceasta mizerie de pe toate zonele accesibile.

Pentru partea de rugina, curatam mecanic partea scorojita si aplicam o solutie de compromis, o vopsea direct pe rugină. Gasim in magazinele de bricolaj cel putin doua produse, unul de la Oskar, altul de la Policolor. De aceasta data utilizam produsul de la Policolor – Emailul DEKO Professional Protecţia Completă 3 în 1. Are rol de  inhibitor de coroziune, grund şi email pentru protecţie şi decorare.

Pentru furtunul ce prezenta scurgeri am aplicat o metoda improvizata.L-am montat la loc si am infasurat pe guler banda de izolare, cea specifica instalatiilor electrice. Peste banda s-a strans cu un snur de cauciuc astfel incat sa tina oarecum fix racordul, asigurand etanseitatea si eliminand rostul ce permitea scurgerea apei. Putin improvizata dar foarte ieftina ideea, cert este ca scurgerile au incetat pentru o perioada nedefinita de timp. Probabil nu va rezista timp indelungat dar pretul o justifica si manopera fiind in regim DIY, nu avem ce pierde.

Dincolo de oprirea scurgerilor, marele castig este eliminarea mirorului generat de depuneri. Atat interiorul masini cat si rufele au acum alt miros. De aceea, recomandarea este ca la cativa ani sa faceti o curatare interioara prin desfacerea garniturii de la hublou.

Citeste cum sa instalezi masina de spalat rufe!


Be the first to comment on "Scurgeri masina spalat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*