Izolare fonica tavan, spatiu comercial


Analizand modul de construire actual, putem constata cu usurinta ca cel putin in domeniul rezidential locuintele sufera la capitolul izolare fonica si acest lucru se resimte pe o serie de elemente constructive cum ar fi: peretii despartitori sau cei ce despart case de tip duplex, planseele intermediare, tavanul mansardei (izolare fonica tavan). Izolarea fata de zgomotele exterioare dar si fata de zgomotele din spatiile interioare adiacente este cu atat mai greu de realizat cu cat structurile utilizate pentru construire au multe cavitati sau sunt de tip structura usoara.

Este evident ca solutiile de izolare fonica trebuie adaptate specificului fiecarei constructii, plecand de la analiza tipului de zgomot, modul de transmitere si caracteristicile elementelor costructive ale constructiei. Casele sunt cele mai expuse la transmiterea zgomotului dinspre exterior catre interior dar si la zgomotul transmis intre spatiile interioare, de la o camera la alta, prin pereti sau plansee. Uneori se confunda izolatia la zgomot cu izolatie termica pentru ca materialele specifice au o dubla proprietate de izolare. Din aceasta cauza exista riscul de a gresi si spunem acest lucru pentru ca nu orice izolatie termica aduce si beneficii in domeniul izolatiei fonice.

Progagarea sunetului/zgomotului

In principiu, exista trei metode de reducere a zgomotului, transmiterii sunetului: prin blocarea, prin absorbtia si prin amortizarea acestuia. Transmiterea zgomotului se face atat prin aer (aerian) cat si prin structura materialelor de constructie (zgomot de impact). Zgomotul aerian presupune realizarea unei izolatii fata de frecventele medii si inalte ale sunetului. Zgomotul transmis structural, sunetul de frecventa joasa, impune solutii de izolare fonica care sa separe fizic structurile intercaland un strat de izolatie.

           

Izolatia fonica

Asadar, izolatia fonica este o necesitate si ea trebuie sa fie reprezentata de un material care sa imbrace o structura, un element structural sau elemente de instalatii pentru a atenua zgomotul provenit din exterior sau de la instalatiile aflate in exploatare. Exista o gama bogata de materiale utilizate pentru a realiza o izolatie fonica si acestea sunt diferentiate de permeabilitatea la zgomot, densitate si absortia zgomotului. Pe langa grija pentru atenuarea si blocarea sunetului, trebuie avute in vedere si masuri ce tin de realizarea acusticii spatiilor, un domeniu mai delicat si mai putin important pentru cladiri rezidentiale.

Avem la dispozitie diferite sortimente de materiale pentru fiecare din tipurile de tratare a sunetului/zgomotului si acestea pot fi materiale ca: vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, izolatii pe baza de burete, pluta, spuma poliuretanica etc.

De ce spuma poliuretanica?

Dupa cum am invatat din literatura de specialitate, acest material este cel mai bun material de izolare termica. Acum dorim sa te informam si despre calitatile sortimentelor de spuma poliuretanica pentru aplicatii fonice. Stim deja ca exista doua sortimente de spuma poliuretanica, cu celula inchisa si cu celula deschisa. Cum la izolarea termica acestea nu au aceleasi proprietati si la izolarea fonica vom avea efecte diferite.

Sortimente diferite, proprietati diferite

Spuma poliuretanica cu celula inchisa are o eficienta fonica mai slaba decat cea cu celula deschisa dar izoleaza mai bine decat alte materiale traditionale. Deoarece este un material mai rigid, cu densitate ridicata, va reflecta sunetele provenite din exterior, in aceleasi timp poate amplifica usor sunetele provenite din interiorul camerei, efectul resimtit va fi un ecou.

Spuma poliuretanica cu celula deschisa este un izolator fonic foarte bun. Structura materialului este poroasa, cu densitate redusa si destul de flexibila. Acest lucru face ca absorbtia sunetului sa fie una foarte buna, similara materialelor din burete utilizate la studiouri. Mai mult, avantajul acestui material ce isi mareste de pana la 150 ori volumul este patrunderea in toate crapaturile si golurile suprafetelor tratate, ceea ce elimina cavitatile ce ar putea amplifica sunetul.

Dincolo de teorie sa vedem o aplicatie, comerciala de aceasta data, in care s-a dorit realizarea lucrarilor de reamenajare a unui spatiu si tratarea tavanului pentru izolarea fonica.

Izolare fonica tavan restaurant

Spatiul in cauza este reprezentant de un restaurant, o locatie aflata in centrul Bucurestiului. Inainte de a realiza lucrarea, au fost decopertate toate suprafetele pana la structura din beton si eliminate toate izolatiile degradate de pe tevile aferente instalatiilor aferente blocului de locuinte. Cum restaurantul se afla la parterului unui bloc de locuinte, s-a impus realizarea unei izolatii fonice astfel incat transmiterea zgomotului prin planseul de beton sa fie complet eliminata.

Inainte de a realiza izolatia fonica utilizand spuma poliuretanica, au fost montate toate structurile pentru gips-carton. Acest lucru este necesar pentru a avea o prindere corecta a acestor structuri, fie ca sunt pentru compartimentare, ghene de instalatii sau pentru finisarea peretilor. Toate instalatiile ce deservesc blocul, instalatiile de scurgere au fost inglobate in structura izolatiei, acoperindu-le cu spuma poliuretanica cu celula deschisa. In acest mod ele nu pot produce zgomote care sa se transmita in interiorul restaurantului si nici condens.

Se pot observa tijele utilizate la prinderea tavanului din gip-carton montate initial. Pe intreaga suprafata a tavanului din beton s-a aplicat spuma poliuratanica cu celula inchisa, in grosime de 20cm.

Suprafata tavanului tratat cu spuma poliuretanica cu celula deschisa a fost de 150mp. Pe langa atenuarea zgomotului, spuma poliuretanica cu celula deschisa ofera si o protectie impotriva vibratiilor.

Aplicare mecanizata – montaj facil izolare fonica tavan

Lucrarea nu este una de o complexitate ridicata, fiind cel mai usor mod posibil de a executa o lucrare de calitate. Timpul alocat este unul minim, putand fi realizata intr-o singura zi, rapid si cu costurile minime, in ciuda necesitatii unui personal specializat si a tehnologiei de aplicare mecanizata.

Stim deja ca spuma poliuretanica se aplica numai mecanizat, cu scule speciale. Spuma poliuretanica este aplicata cu ajutorul unui pistol cu aer comprimat, fiind proiectata pe tavan si intr-un interval scurt de timp aceasta expandeaza la dimensiunea finala. Pierderile de material sunt minime, mult mai putin decat in cazul materialelor livrate la rola sau placa. Se poate observa cu usurinta placerea de a lucra cu acest material si efortul minim, din urmatoarea fotografie. Domnul in cauza face parte din echipa de specialisti de la Isoterm, furnizorul de servicii de izolare cu spuma poliuretanica ce a realizat poiectul de izolare fonica a tavanului restaurantului.

La final de lucrare, restaurantul nostru se bucura de un climat interior optim, izolatia fonica permitand atat protectia spatiului fata de zgomotul apartamentelor de deasupra dar si la protejarea locatarilor fata de activitatea desfasurara in acest spatiu de tip HORECA.

Inca un proiect reusit!

Concluzionand, putem spune ca izolatia fonica este o lucrare absolut necesara intr-o locuinta, intr-un apartament dar cu precadere si in spatiile comerciale sau industriale. Utilizand un material ca spuma poliuretanica cu celula deschisa vom obtine o eficienta ridicata din punct de vedere termic dar si o atenuare foarte buna a zgomotului si un plus in acustica spatiului. Sunt nenumarate alte avantaje pe care le-am prezentat si o sa continuam sa le prezentam in articole practice despre spuma poliuretanica. Daca nu ai o casa bine izolata, este timpul sa te informezi si sa soliciti consultanta la specialistii Isoterm. Poti utiliza cele mai bune materiale de izolatie si iti poti pregati viitoarele lucrari de reamenajare a casei impreuna cu specialistii Isoterm, totul pentru a te bucura pe deplin de casa ta.


Be the first to comment on "Izolare fonica tavan, spatiu comercial"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*