Incalzire in pardoseala fara sapa


Incalzirea casei se poate realiza astazi cu diferite sisteme, incalzirea in pardoseala este una din variantele considerate economice si ce ofera un confort mai bun, o distributie a aerului cald mult mai buna (incalzire pardoseala). Nu mai este de multa vreme o alternativa, tinde sa devina un sistem clasic, asa cum a fost si sistemul ce utilizeaza calorifere.

Ce sistem sa aleg?

In principiu sunt doua tipuri de sisteme de incalzire, „umed” si „uscat”. Daca sistemul uscat presupune utilizarea unor cabluri sau plase ce sunt alimentate cu energie electrica si produc incalzirea pe pardoseala, sistemele umede presupun utilizarea unor tevi prin care agentul termic – apa incalzita este circulat periodic prin acestea.

Un astfel de sistem contine mai multe elemente, are o anumita stratificatie ce contine elemente de izolare termica, suport pentru serpentina de incalzire, teava pentru serpentine, o serie de accesorii si la final o sapa de egalizare. In total, grosimea minima a acestui sistem este de minim 10cm. Grosimea finala este influentata de mai multi factori si anume: planeitatea initiala a suportului, grosimea izolatiei sub serpentine, grosimea sapei de egalizare si grosimea finisajului. Daca nu am luat in calcul aceasta inaltime la inceputul constructiei sau daca nu avem rezervele de spatiu necesare, va fi greu de implementat incalzirea in pardoseala. Aceasta situatie se intalneste mai ales in cazul renovarilor la casele sau apartamentele deja construte acum ceva vreme.

Ce optiune avem?

Din fericire, exista oameni care gandesc solutii tehnice si acestea pot sa ne ajute. Discutam astfel despre un sistem de incalzire prin pardoseala care reduce drastic inaltimea minima necesara la nivel de pardoseala. Este vorba de un sistem de incalzire in pardoseala fara a fi necesara turnarea unei sape de egalizare sau aplicarea altui strat intermediar pentru montarea finisajului.

Componenta sistemului si aplicare

Sistemul are in componenta trei elemente importante: placile de montaj, teava serpentinelor si accesoriile. Este un sistem ce se monteaza pe o suprafata suport neteda si orizontala, foarte importanta fiind planeitatea suportului. Din acest motiv, inainte de a incepe montajul sistemului trebuie sa avem realizata masurarea nivelului si eventual turnata o sapa autonivelanta sau montat un panotaj din placi de pardoseala. Placile de montaj serpentine necesita fixare pe stratul suport pentru a-si pastra pozitia.

Exista treia tipuri de placi pentru montaj, placile de camp ce au caneluri liniare, placile de capat ce se impart la randul lor in doua tipuri (placi de intoarcere teava si placi spre distribuitor) si placile de nivel (placi simple, oarbe). Sistemul este gandit si calculat astfel incat necesarul sa fie bine definit de la inceput, furnizorul va asigura toate elementele sistemului intr-un numar strict de piese componente ce rezulta in urma releveului casei. De aceea, masurarea exacta a camerelor este esentiala pentru a nu avea pierderi de materiale.

Montaj simplu si rapid!

Placile de montaj au dimensiunea 1000x600x18mm, contin materiale reciclate, sunt foarte rezistente si usoare. Montajul nu permite realizarea greselilor, odata ce vom aseza placile pe stratul suport vom putea observa cu usurinta zonele unde adaugam teava pentru serpentine.

Ne intrebam cu sa le asezam?

Este simplu, furnizorul va livra odata cu furnitura si planul de montaj, detaliat. Dupa caz, putem adauga o placa de izolatie sub placile de montaj serpentine, daca suprafata noastra necesita un grad mai mare de izolare.

Asezam toate placile conform planului si finalizam montajul catre distribuitorul specific pentru incalzirea in pardoseala. Circuitele noastre vor fi asezate foarte usor plecand de la distribuitor, numarul minim de persoane care asigura montajul putand fi una sau maxim 2, dupa cum este priceperea si dexteritatea „mesterului”. In plus, acest sistem este gandit pentru cei care sunt iubitori de bricolaj, simpllitatea lui il face perfect pentru montaj in regim de amatori. Nu necesita scule specializare sau alte sisteme suplimentare de fixare.

Teava utilizata este aceeasi ca la orice sistem de incalzire in pardoseala, teava din polietilena reticulata dar cu diametrul ceva mai mic, de 12mm. Placile se monteaza continuu si elimina necesitatea utilizarii profilelor de dilatare si a benzilor perimetrale.

Locasul de montaj (canelura) al serpentinei este bine dimensionat astfel incat teava sa patrunda cu o usoara bataie cu un ciocan de plastic sau cauciuc si sa isi pastreze locul in canal. Simplitatea operatiilor de montare si lipsa sapei de egalizare face din acest sistem unul perfect realizabil in orice perioada a anului, fara necesitatea de a avea conditii speciale de lucru sau timpi de asteptare foarte lungi.

Sunt necesari trei pasi simpli pentru a realiza acest sistem: nivelam suprafata si asezam placile de montaj, introducem teava serpentinei (aceasta inseamna legare la distribuitorul pentru pardoseala si probe de presiune) si asezarea finisajului.

Finsajul si gata!

Dupa finalizarea tuturor verificarilor si probelor de presiune ale circuitelor de incalzire in pardoseala, vine momentul in care poti sa montezi finisajul dorit. Cei mai multi beneficiari aleg un finisaj cu placi ceramice, gresie portelanata. Este cel mai la indemana sistem de finisare pentru ca se realizeaza usor, este foarte durabil si rezistent, se intretine usor si are un cost relativ redus.

Montajul efectiv este la fel ca pentru orice alta pardoseala incalzita cu sapa. Utilizam intotdeauna un adeziv compatibil cu pardoseala incalzita, un adeziv flexibil cu aderenta mare (C2), super flexibil (S1) si armat cu fibre. Pentru o rezistenta ridicata a finisajului trebuie aplicat adezivul pe sistemul de incalzire (placi si tevi) dar si pe spatele placilor de gresie. Dat fiind ca placile de gresie au margini rectificate, rostul de dilatare poate fi unul minim. Chitul de rosturi utilizat trebuie sa fie din aceeasi categorie, chit de rosturi flexibil, rezistent la apa.

Finisarea suprafetei se poate realiza cu diverse tipuri de materiale pentru pardoseala. Dupa cum am vazut in foto de mai sus, gresia sau placajele ceramice sunt solutiile cele mai utilizate. Urmatoare varianta utilizata pe scara larga este parchetul laminat dar si sortimentele dublu sau triplu stratificate, in principiu sortimente a caror grosime nu depaseste 18mm. De asemenea, putem utiliza piatra naturala (ardezia, marmura, granitul etc.) dar si mocheta, vinilul sau linoleumul.

O astfel de solutie poate fi la idemana oricui iubitor de bricolaj sau celui ce are putina indemanare si vointa, avantajele sunt semnificative la nivel tehnic si financiar.

Avantaje oferite de sistemul de incalzire in pardoseala fara sapa

Daca trebuie sa cuantificam aceste avantaje, ar trebui sa discutam aplicat la fiecare caz. Putem avea beneficii in toate stadiile de construire in care ne putem afla. la proiectare, la construire si pe toata perioada de utilizare de catre beneficiar.

In etapa de proiectare se poate traduce prin necesitatea de a nu inalta foarte mult camera din cauza pardoselii. In etapa de costruire putem reduce costul cu manopera, cu timpii tehnologici de uscare, cu perioada de montaj pe tot timpul anului si eliminarea unor costuri cu materiale ce tin de sapa si accesorile acesteia. Pe perioada de utilizare a instalatiei care este de minim 50 ani vom avea o suprafata radianta cu inertie mai mica (incalzire cu 80% mai rapida), o reducere a consumului energetic cu circa 30% mai mic fata de un sistem clasic de incalzire prin pardoseala si nu in ultimul rand accesul facilla serpentine in caz de nevoie. Daca avem un sistem de finisaj fara aderenta la palci, demontarea acestuia va fi usor de facut daca trebuie sa inlocuim o serpentina, lucru imposibil fara deranj la un sistem cu sapa de egalizare. Cand intram in detalii de executie vom regasi numeroase alte avantaje dar acest lucru este placut sa fie descoperit la fiecare montaj de catre beneficiari.

In linii mari acesta este sistemul de incalzire prin pardoseala fara sapa. Puteti obtine o oferta de la furnizorul sau si pentru cei ce doresc sa analizeze in detaliu vor avea posibilitatea de a compara solutia cu una clasica. Alegerea sistemului depinde doar de preferintele personale si specificul casei tale.


Be the first to comment on "Incalzire in pardoseala fara sapa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*