Conectori electrici compacti


Eram la o plimbare cu scop pur informativ intr-un targ de constructii si amenajari (conector electric). Nu era cine stie ce agitatie si oarecum dezamagit de paleta de expozanti, ma plimbam agale printre standuri. La un moment dat privirea zareste un stand cu specific electric, un mic pliant adaposteste o punguta cu cateva piese din plastic. Curios din fire, ridic pliantul si citesc cateva randuri, uitandu-ma interesat spre piesele din plastic de diverse culori. Constat ca este vorba de povestea unor conectori pentru realizarea instalatiilor electrice, punguta cuprinzand cele cateva tipuri de conectori si o bucata de conductor din cupru.

Pentru ca este o solutie interesanta si care ne poate scapa de multe problema in realizare unor lucrari de renovare, reparare sau chiar in executia unor noi instalatii electrice, am spus ca merita sa realizam o mica prezentare a produselor. Asadar sa vedem cateva detalii despre conectorii compacti WAGO.

 Conectorii din noua serie 2273 sunt disponibili in 5 variante constructive avand culoare unica, in functie de dimensiuni: alba pentru 2 conductori, portocalie pentru 3 conductori, rosie pentru 4 conductori, galbena pentru 5 conductori si gri pentru 8 conductori.

Din punct de vedere al tehnologiei de contact, conectorii sunt prevazuti cu o clema cu arc din otel inoxidabil, asa cum se poate observa in detaliul oferit de producator.

Tot din informatiile de prezentare aflam ca acesti conectori sunt cu 51% mai compacti fata de seria anterioara, WAGO 273, permit conectarea unor conductori rigizi cu sectiuni diferite aflate in intervalul 0,5 – 2,5 mmp, suporta o tensiune nominala  de 450 V si un curent nominal de 24 A. Parte din conector este realizata dintr-un material transparent astfel incat se poate controla vizual gradul de insertie al conductorului, totodata existand posibilitatea de a testa circuitele prin orificiul de acces prevazut la capatul conectorului.

Sa vedem care sunt pasii pentru montarea conectorilor compacti WAGO (conector electric). Primul pas il reprezinta alegerea tipului de conector necesar aplicatiei noastre si a conductorilor. Acestia din urma se vor desizoleaza pe o lungime de 11mm asa cum se poate observa in foto si vom introduce conductorul pe unul din orificiile de intrare ale conectorului. Operatiunea se poate efectua doar cu mana insa este mai greu la sectiuni mici ale conductorului, datorita rigiditatii scazute insa putem face operatiunea utilizand un cleste potrivit.

Se introduce in totalitate partea desizolata a conductorului, se repeta operatiunea pana la umplerea tuturor orificiilor conectorului.

Exista posibilitatea de a demonta/desface conectorii daca avem nevoie sa intervenim la instalatia electrica, operatiunea se face in ordine inversa celei de montare. Se tine de conector si se va rasuci usor de cablu, tragand in acelasi timp usor pentru a-l scoate din conector. In urma acestei operatiuni, pot sa apara urme pe circumferinta conductorului, din aceast a cauza va recomand sa indepartati acesta zona daca se va reutiliza conductorul.

Conectorii pot fi utilizati cu succes in toate dozele de conexiuni pentru prize/intrerupatoare, in doze de derivatie sau tablouri electrice. Pot fi utilizate ca atare sau pot fi montati pe sine specifice, exemplele sugestive pot fi vazute in foto din pliantul oferit de furnizor. Asteptam impresii de la cei care i-au utilizat efectiv.

Actualizare 1 – am adaugat doua poze cu clema desfacuta din interiorul conectorului

In loc de final …  conexiuni durabile !  


18 Comments on "Conectori electrici compacti"

  1. unde se pot gasi acesti conectori

  2. Eu folosesc wago 222, le consider foarte utile, initial le-am achizitionat pentru a conecta un cablu din aluminiu cu unul de cupru, dar am vazut ca sunt confectionate din cupru electrolitic, nu stiu daca merge ? Asadar, se pot folosi clemele WAGO pentru a conecta fire de aluminiu cu cele de cupru?

  3. Mmm ma puneti pe ganduri, citisem pe site-ul lor cel romanesc ca ansamblul parghie si arc sunt din otel. Uitati ce spun ei:
    „Precum in cazul celorlalte echipamente electrice produse de WAGO, acesti conectori sunt produsi folosindu-se materie prima de cea mai buna calitate. Partea metalica a conectorilor consta in doua portiuni: conductorii si clema cu arc. Clema cu arc este produsa dintr-un otel special crom-nichel iar partile conductoare din cupru electrolitic. Carcasa din plastic este creata dintr-un plastic special PA 6.6, care nu intretine arderea, ceea ce permite utilizarea acestor conectori chiar si la 105 ° C”. Oricum si eu sunt de parere ca nu o sa-mi creeze probleme, avand in vedere ca nu-i folosesc la curenti foarte mari.

    • Exact asa scrie, nu am demontat vreunul dar cred ca o fac maine. Ce am inteles eu din aceasta descriere: clema este cea care fixeaza conductorul si este din otel aliat (inoxidabil in acest caz) iar partile conductoare din cupru sunt zonele dintre clemele arc.

    • Am desfacut un conector si se pare ca presupunerea mea este cu semne de intrebare. Asadar sunt doua piese in interior, clema arc si partea centrala ce este din acel cupru electrolitic, conductorul este presat de clema arc de pe fiecare parte, pe partea centrala di cupru elecrolitic. In conditiile date nu stiu cum se comporta aluminiul in contact cu aceste zone aproape punctiforme de cupru electrolitic sau daca intr-un mod diferit de cel pe care il cunoastem de la imbinarile Cu-Al. La prima vedere tind sa cred ca nu vor fi probleme deosebite. Am adaugat foto cu conectorul desfacut.

  4. Cum se comporta in timp?
    Se pastreaza o legatura rigida?
    Pana la ce curenti pot fi folositi?

  5. Nu i-am utilizat efectiv pentru a cunoaste fiabilitatea. Conform datelor de la producator, scrise mai sus: „permit conectarea unor conductori rigizi cu sectiuni diferite aflate in intervalul 0,5 – 2,5 mmp, suporta o tensiune nominala de 450 V si un curent nominal de 24 A. ”
    Asteptam si pareri ale celor cu practica in utilizarea acestor conectori.

  6. Am folosit eu. Am legat 2 fire de cupru si un fir de aluminiu intr-o clema wagoo si dupa aprox. 2 luni a oxidat contactul (nu mai facea contact). Acest tip de conectori sunt foarte buni (poate cei mai buni), nu se poate desface legatura in timp. Eu folosesc de aproape 6 ani acest tip de contact (cleme de sir Phoenix Contact, peste 10.000 buc) si nu am avut nici o problema.

  7. Acesti conectori se folosesc numai la conductori rigizi sau si la cel litzat ?

  8. Buna ziua!
    De unde se pot achizitiona astfel de conductori?
    Va multumesc!

    • Florin Muresan-Grecu | 30 mai 2013 at 20:50 | Răspunde

      Daca e vorba de conectori, se gasesc in mai toate magazinele de profil ssi in raioanele de specialitate din marile magazine gen Praktiker, Dedeman, etc.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*