Montare cada si cabina dus


Montaj cabina de dus – poate fi un lucru destul de dificil de realizat, dar ca intotdeauna, este mult mai simplu pentru cei care se informeaza culegand solutii constructive din diverse surse, asa ca in acest articol va voi prezenta pe scurt etapele prin care am trecut cu lucrarea, pana la finalizare si sper ca macar o parte dintre cele spuse aici sa va fie folositoare.

 Cada si cabina de dus sunt “la set” (dimensiunea 80/80 cm), asa ca potrivirea dintre cele doua trebuie sa fie perfecta.

Sa vedem cum se poate realiza lucrarea de montare!

Prima etapa consta in masurarea si pregatirea atenta a locului unde vom monta cadita. Pentru ca rezultatul estetic sa fie unul bun (dar nu numai), este foarte important ca peretii laterali sa fie plani si verticali precum si unghiul dintre ei de 90°. Deasemenea, podeaua trebuie sa fie aproape perfect orizontala. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite vom avea tot felul de probleme, mici sau mari, care nu mai pot fi rezolvate decat prin tot felul de improvizatii.

Montarea faiantei am facut-o de la bun inceput luand in calcul cota de imbinare dintre marginea cazii si faianta, aceasta cota este de 16 cm, deasupra nivelului gresiei. In felul acesta am putut sa incep aplicarea faiantei cu placi intregi (28/28 cm) plecand chiar de la nivelul gresiei si mai apoi sa cobor cu placi de faianta taiate exact pe muchia “randului 4 de patratele”, doar in zona de deasupra cazii.

 Intre cada si faianta am lasat un rost vertical de 3 mm. Cada s-a montat prin inzidire circa 1 cm  pe ambii pereti laterali. Am luat de asemea in calcul si faptul ca sapa avea grosimea de aproximativ 10 cm si mi-a permis sa execut o mica gaura in care sa ingrop putin sifonul, in asa fel incat sa pastrez totusi panta normala pentru scurgerea apei. Gresia s-a taiat curb, pe modelul cazii si in asa fel incat sa intre aproximativ 2 cm mai in interior.

Cadita este din acril, cu fundul intarit si are prevazute doua sine metalice pe care, in mod normal, se prind picioarele de fixare cu care vine livrata (eu nu le-am folosit).

Tot in fotografia anterioara se vede si constructia din BCA pe care urma sa montez cada – postamentul. Intre BCA si fundul cazii sunt aproximativ 1,5 cm. Intre timp am vopsit (cu alb) si tevile din cupru iar dupa aceasta operatiune am fixat cada prin lipire cu adeziv Ceresit CM 11, fiind foarte atent la orizontalitatea acesteia. Dupa uscarea stratului de mortar am montat si cele doua placi de faianta care in lipsesc (cea din coltul stang al cazii precum si cea din coltul drept. Pentru o taiere precisa a acestora, trebuia sa am cadita deja fixata pe pozitie.

Rostul de 3 mm pe care l-am lasat intre cada si faianta l-am umplut acum cu acelasi adeziv, Ceresit CM 11. Am fortat cu degetul adezivul in interior, in asa fel incat sa intre cat mai adanc, pentru rigidizarea marginilor. Dupa ce si acesta s-a intarit am atasat un furtun de 1 m la un tub cu spuma poliuretanica si am introdus spuma in coltul cazii precum si in spatele celor doua laturi de la perete. Pentru a nu avea surprize cu spuma care expandeaza, am aplicat-o in etape, de la interior spre exterior, si de asemenea am rigidizat temporar anumite parti mai vulnerabile ale marginii cazii. Rostul de 3 mm a fost realizat putin ingropat in asa fel incat sa pot sa aplic in acel spatiu un cordon de silicon maro, operatiune pe care am facut-o (ca de obicei) folosind foarte multa banda adeziva de protectie.

Am fixat definitiv sifonul cu racord flexibil si dupa obligatoriile probe cu apa am trecut la rigidizara marginii exterioare cu bucati de BCA si mortar. Finisajul pe zona de curbura l-am facut cu fasii de faianta inguste (din doua patratele). A urmat rostuirea acelor zone acoperite cu faianta ulterior montarii cazii. Deoarece nu voi mai avea acces ulterior la sifon, mi-am asumat acest risc.

Sistemul de prindere al cabinei de dus este urmatorul: exista doua sine care se fixeaza in perete cu holsuruburi (si se etanseizeaza cu silicon), de aceste sine se fixeaza peretii verticali ai cabinei de dus, fortand usor.

Am pus cabina pe pozitie dupa care am protejat cu banda adeziva atat exteriorul cat si interiorul cazii la zona de contact cu partea cadrului de jos al cabinei. Munca este migaloasa si trebuie facuta cu fasii mici de banda, care sa urmeze frumos conturul cadrului din aluminiu. Scopul este ca, in etapa urmatoare, sa nu mudarim cu silicon nici aluminiul si nici cada, dar in acelasi timp sa ramanem cu un cordon din silicon intre aluminiu si cada. Se scoate cabina din nou, se pune silicon transparent si se monteaza la loc, definitiv. Foarte important (in opinia mea) este pozitionarea corecta a bateriei si a sapunierei, fiindca nimanui nu-i place sa se strecuare printre ele sau sa se loveasca in cabina de dus. Prin urmare, le-am montat la nivel cu marginea superioara a cabinei de dus. Tevile bateriei sunt ingropate in zid, lucru ce trebuie masurat cu mare atentie inca inainte de montarea faiantei … grija mare!

  Dupa ce s-a intarit siliconul, am facut curatenie generala si lucrurile arata asa cum am planuit, ma pot declara multumit de realizarea personala.

Autor Coretweaker


10 Comments on "Montare cada si cabina dus"

  1. AM TERMINAT SI EU DE FACUT RETUSIRILE LA CASA PE CARE CU MULTA TRUDA AM FACUT-O SI HAI SA FAC SI BAILE ……..UITE CA AM LUAT O CABINA DE DUS EXACT CA CEA DIN POZELE ATASATE…….FUCK PERETII NU AU 90 GRADE CE CREZI CA ESTE DE FACUT /? AM LA UN PERETE DIFERENTA CAM DE 5CM

  2. Cei 5cm diferenta sunt cam mult pentru a putea fi preluati de incarcarea peretelui si de placarea cu faianta. Prima idee care imi vine in minte este realizarea unei mici masti sau scafe pe cele doua laturi ale peretelui, evident care sa fie la 90° si ce se poate placa ulterior cu faianta si eventual hidroizola. Se poate face usor din cateva blocuri de BCA taiate astfel incat sa preluam inclinatia respectiva.

  3. V-am mai scris si la termoizolare apartament 4 din 4 pe interior cu profile metalice si vata minerala…..folie si rigips….lucrarea mi-a iesit bine(mai am o camera pt primavara….
    Acum am trecut la ,,executia,, unui mic dus amplasat in apropierea unei bai mici (fara cada)…
    In fapt am ,,decupat ,, un perete (nu e de rezistenta – caramida pe cant) si intru din baia mica in camara bucatariei pe care am s-a injumatatesc….ramane dupa ce inchid cu un perete un spatie de 80 pe 84 cm pentru care am luat deja o cadita de 80 pe 80 cm….Acea cadita e din acril cu intarituri metalice si 4 picioare reglabile…..am cateva intrebari:(pacat ca nu pot pune poze…..
    1. De ce a-ti renuntat la acele picioare reglabile….nu sunt asa de sigure…..????
    2. peretele dinspre camara (un laterl al dusului) am zis sa-l fac din profil metalic perimetral pe perete cu ud 30 in interior vata minerala sau polistiren extrudat de 3 cm???? si profile cd 60 pe interior intercalate – cu fata si spatele pentru a placa cu rigips verde pe ambele parti si folie pe ambele parti…e subtire peretele????? va avea circa 5, 5 cm…..
    3. Pe jos in camara e gresie si pe laterale inca o plinta de 10 cm – plinta vreau sa o scot si sa vin cu faianta chiar de pe gresie…..pot pune un pat din caramizi intercalate sau chiar cateva bucati de bca de 60 prinse cu o tencuiala ceva….peste care o sapa autonivelanta sau chiar multibat de circa 5 cm????
    3.Daca trebuie asteptat 28 de zile (am timp)vreau s hidroizolez colturile dusului cu adeziv hidroizolant (parca ct 152) si benzi pe colturi si ,,podea,,….
    4.o sa folosesc ct 17 (e scump) pentru faianta si gresie…..si voi lasa in acel dus exact cat sa-mi incapa cadita…pe care voi pune silicon perimetral…..
    5. Evacuarea sifon cadita (are inclus cu furtun tip armonie) va fi inspre baia mica intr-un cot al evacuarii de la wc – trebuie sa cumpar acel cot nu gasesc in oras….
    Mai revin……

  4. 1. Nu toate caditele au picioare
    2. Cam subtire iar pentru pereti despartitori se utilizeaza de regula profile UW+CW.
    3. Da, se poate.
    4. Sunt si alte variante, de exeplu CM16.

  5. 2./Inteleg ca e cam subtire peretele…..ar fi placat pe ambele parti cu rigips…mi-a mai rams profile ud 30 si cd 60…tavanul la dus pot sa-l fac dupa ce fac peretele?????
    5 la evacuare wc el fiind mutat in alta parte – o sa am mai multe coturi de 90 grade (cel putin 3) si acel cot cu reductie la 50….o sa faca probleme la evacuare apa dus…????

  6. Da, poti face tavanul dupa ce ridici peretele.
    Scurgerea apei de la dus nu ar trebui sa fi eo problema. Referitor la coturile de 110 ale WC, depinde cum este configuratia si cum sunt amplasate. In general se recomanda un numar mninim de schimbari de directie si acestea sa nu fie chiar la 90° dintr-un singur cot.

  7. Am taiat usor peretele despartitor din baia mica spre camara (caramizi pe cant si tencuiala) imi,,iese un spatiu de circa 87 pe cat doresc eu (cadita dus e 80 pe 80 cm….)…cateva intrebariȘ

    1.Cadita s-o pun fix si apoi sa pun faianta de pe marginea acesteia….nu stiu…sau gresie jos faianta si apoi sa introduc cadita si silicon/mastic pe marginea acesteia…..

    2.In camara am gresie pe jos….am scos plintele de 10 cm care se ridica pe perete…..nu as scoate gresia…..sa incerc sa izolez colturile cu acea banda de hidroizolatie peste gresie….totusi nu a fost facuta ca pentru baie…..

    3.Cadita noua are un ,,pic ,, de unghi pe margini…trebuie sa intre perfect in spatiu si cred ca ramane circa 1/2 cm pe margini…

    • Poti placa intai si apoi montezi cadita daca te poti incadra exact pe dimensiunile caditei. Deasemenea, se poate face placarea dupa asezarea caditei, depinde cum este situatia data si cum iti place. Uite un exemplu de acest gen http://www.vysblog.ro/baie-serviciu/

      De preferat sa nu ramana luft iar daca este de 5mm se poate masca sau umple cu silicon.

  8. Bună, as vrea sa scot cada și sa pun placa de dus, dar după ce am desfacut masca la cada și m-am uitat sab ea, m-a luat ameteala, foarte complicat ( după parerea mea)sistemul de tevi de dedesupt. Nu știu de unde sa încep ????????.

    • Complicat nu are ce sa fie la o cada sau o cadita. Sub cada nu ai decat o scurgere, un sifon si un racord de scurgere. La ce placa de dus te referi? Sunt mai multe variante in care poti realiza noua cadita de dus, cada semi-inalta, clasica, slim, zidita … Incepi prin a face un plan bun adaptat spatiului. Va trebui sa ai in vedere tevile de alimentare cu apa rece/calda, scurgerea si montajul caditei. Ulterior inchidera caditei cu diverse tipuri de sticla, fie partial , fie total. Cele mai practice cadite sunt cele patrate/dreptunhiulare, paravan partial.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*