Principii de proiectare in spatiul de baie


Pozitionarea si organizarea spatiilor de locuit face obiectul unor discutii detaliate si sunt un punct important in proiectarea casei, mai ales cand vorbim de baie. Am inceput sa scriu acest articol dupa ce am vazut o parte din amenajarea acestui spatiu la un beneficiar care solicita punctul rezolvarea unei probleme – efectul „mesterilor” si nu numai. O sa revenim la problema in cauza ceva mai tarziu, pentru inceput sa prezentam cateva informatii relevante pentru conceptia spatiului de baie, informatii ce ar trebui sa fie cunoscute oricarui beneficiar.

Pozitionarea spatiului de baie

Astazi, o parte din electrocasnicele din baie pot fi mutate in spatii tehnice, la subsol sau la parter, acolo unde avem in general sistemele de prepare si distributie a apei reci, a apei calde, de incalzire etc. Daca nu exista astfel de spatii dedicate, din punct de vedere ergonomic este de preferat ca spatiul de baie sa fie pozitionat astfel incat sa permita accesul usor din cat mai multe incaperi de zi.

In baie regasim masina de spalat rufe, eventual de uscat rufe si alaturi de ele cosul de rufe rmurdare. Persoanele tinere prefera o zona de dus, fie cabina, fie dus de tip walk-in, persoanele mai in varsta prefera varianta de cada ce permite asezarea sau o cada de baie clasica. Accesul catre acest spatiu se poate face de regula dinspre dormitoare, direct sau prin intermediul unui hol.

Gruparea obiectelor sanitare

Cand pozitionam spatiile de baie trebuie sa avem in vedere modalitatea de realizare a instalatiilor sanitare astfel incat sa reducem lungimile tevilor si sa grupam cat mai multe obiectele sanitare. Un perete comun cu bucataria poate permite accesul usor la instalatiile sanitare comune, facand usoara distributia apei reci si calde, evacuarea apei uzate dar realizand si o economie de spatiu. Nu este de neglijat reducerea costurilor cu instalatiile si reducerea pierderilor hidraulice .

Ergonomie

Fiecare obiect sanitar din baie are nevoie de o suprafata pentru amplasare dar si de o suprafata de acces sau suprafata de utilizare. Prin urmare, baia trebuie sa fie gandita de la bun inceput si sa avem delimitate clar suprafetele necesare, adaptate la marimea obiectelor sanitare pe care le vom achizitiona. Amplasarea acestora se face in functie de usa de acces in baie, evitand sa avem in fata vasul de toaleta (wc). Ergonomia spatiului este esentiala atat in bucatarie cat si in baie, nu putem pozitiona o cadita mica intr-un colt al unei incaperi de baie cu o suprafata mare iar suportul prosopului in celalalt colt. Spatiile generoase de baie ofera posibilitatea de a monta atat o cada cat si un dus pentru baie. Altfel, fiecare trebuie sa aleaga o solutie sau alta, dupa preferinte si necesitati.

Ventilatia spatiului si protectia fata de umiditate sunt esentiale in baie. Exista volume clar definite unde avem nevoie de o hidroizolatie, zonele unde apa ajunge frecvent: zona dusului, zona cu cada de dus, zona din fata chiuvetei etc. De asemenea, instalatiile electrice nu au ce cauta in zona volumelor cu risc la apa si sunt necesare masuri de protejare a circuitelor electrice prin disjunctoare diferentiale cu curent mic, 10-30mA. Nu in ultimul rand, izolarea fonica trebuie sa fie mai buna pentru a reduce zgomotul produs de instalatiile sanitare si utilizarea spatiului de catre locatari, mai ales cand alaturi sunt camere ce au pereti despartitori cu grosime redusa.

Sa revenim la subiectul initial, problema unui beneficiar

Se poate vedea in fotografia urmatoare o parte din spatiul de baie pe care mesterii l-au realizat, cu sau fara implicarea beneficiarului. Nu avem de unde sa stim exact mersul amenajarii insa, este cert ca din aceasta fotografie si enuntul problemei, lucrarea pare un esec din mai multe puncte de vedere si am sa le argumentez imediat.

Beneficiarul solicita o solutie pentru a etansa spatiul dintre soclul caditei/cadita si paravanul din sticla al acesteia pe unde curge apa si va lasa mizerie. Se pune intrebarea: de ce nu a anticipat aceasta problema cand a ales paravanul si cand a turnat soclul caditei? De ce nu a gandit de la bun inceput amenajarea caditei de dus intr-o maniera normala?

Ce inseamna maniera normala?

Cand amenajam un spatiu trebuie sa incercam macar sa vizualizam imaginar, in minte, cum va arata spatiul respectiv. Trebuie sa dimensionam obiectele sanitare si sa alegem modul de punere in opera astfel incat sa putem utiliza usor spatiul, ergonomic, sa avem acces si spatiu de utilizare, sa fie aspectos etc.

De ce sa inalti atat de mult soclul pe care montezi cadita? Posibil sa nu poti evacua apa din cadita, sanu ai cadere la scurgere daca nu ai prevazut acest lucru sub sapa. Totusi, un sifon de cada poate fi astazi realizat in cativa cm, maxim 10cm si nu ar fi fost nevoie sa acea treapta. Posibil sa avem acolo 20cm ceea ce este foarte mult. Mult pentru ca spatiul acelei trepte, daca nu era asa inaltat, putea sa permita utilizarea unei cadite dreptunghiulare, de exemplu cu lungimea de 110cm. Daca aveam cadita mai lunga, paravanul ar fi putut fi montat direct pe aceasta.

Acea treapta poate fi o problema in cazul in care devine umeda, dupa utilizarea dusului. Se poate transforma in „patinoar” pentru ca gresia utilizata pare lucioasa. Fara treapta evitam posibilitatea de accidentare prin alunecare, etansam usor paravanul pe cada, ne bucuram de un spatiu pentru dus mai generos si castigam la capitolul aspect.

Alegeri, culori si aspect dincolo de functionalitate

Daca discutam de volume si culori, o amenajare intr-o singura nuanta poate fi prea mult, prea apasator. Intreaga camera de baie a devenit o singura suprafata, fara delimitari, fara muchii si cu impact vizual obositor. Placarea cu acesata gresie de marime mare nu avantajeaza deloc amenajarea. Unde credeti ca este prosopul, in celalat capat de baie? Poate va mai fi mobilier amplasat insa restul obiectelor sanitare par a fi pe alti pereti, indepartati, lucru destul de lipsit de ergonomie.

Una peste alta, din punctul meu de vedere avem de a face cu un exemplu „asa nu”. La marimea acestui spatiu, in locul caditei de dus se putea realiza un dus de tip walk-in, chiar si pe o lungime mai mare. Monotonia unei singure nuante de maro-crem trebuie evitata. Alt detaliu, pozitionarea bateriei ar trebui facuta astfel incat jetul de apa de la para dusului sa nu bata direct pe paravanul de sticla, se evita astfel abundenta petelor de la apa, pe paravan si solicitarea etansarii de sub paravan.

Sunt multe detalii pe care trebuie sa le analizam cand amenajam o baie, cum spuneam conteaza marimea spatiului, marimea obiectelor sanitare, pozitionarea acestora si culorile alese. Dupa cum utilizam aceste criterii, vorm avea efecte (tehnice si economice) induse asupra restului instalatiilor ce devin ascunse si ne vom realiza de un anumit design.

Analizati bine, de 10 ori si apoi hotarati, nu acceptati orice solutie oferita in graba de mesteri sau vanzatorii de materiale sanitare. Informati-va si nu optati pentru variante comode, va pot costa mai mult dupa ce amenajarea o sa sufere tehnic, ergonomic sau la capitolul aspect.


Be the first to comment on "Principii de proiectare in spatiul de baie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*